onsdag 3 februari 2010

Fysikaliska experiment med 141 gram snö

Vi diskuterade snö på tak på jobbet idag. Ämnet är ju intressant eftersom all snö som ligger på taken riskerar bli ett hot när den smälter och blir tung. Men... blir den verkligen tung? Varifrån skulle i så fall den extra tyngden komma? Är 1 kg lätt snö lättare än 1 kg tung blöt snö?

Jag har ikväll gjort ett fysikaliskt experiment med hjälp av den nya trevliga köksvågen vi fick i julklapp. Testet gick till så här:

  1. Jag tog fram en plastpyts, ren och torr. Vägde den tomma pytsen och konstaterade att den vägde 55 gram.
  2. Jag fyllde pytsen med ganska lätt "torr" snö från balkongen. Vägde pytsen fylld med snö och läste av 196 gram.
  3. Snön vägde alltså 196 - 55 = 141 gram.
  4. Pytsen fick sedan stå någon timme i rumstemperatur i köket och sedan...
  5. gjorde jag en ny vägning av den töande ganska blöta snön. Vågen visade 196 gram även nu oxh snön alltså fortfarande 141 gram, spännande!
  6. Jag lät pytsen stå kvar ytterligare någon timme och vägde den alldeles nyss när all snö smält till vatten. Pytsen med vatten väger fortfarande 196 gram varav vattnet 141 gram.
Det spelar alltså ingen roll om snön är torr och lätt, blöt och tung eller smält till vatten, den väger lika mycket hela tiden. Om det snöar 1 meter lätt snö på ett platt tak så är det lika stor belastning på taket som när snön senare töar, "blir tung" och övergår till vatten. Om taket inte klarar vikten så kan det lika gärna rasa in när det ligger 1 meter lätt snö som när samma snö töat och blivit 30 cm tung snö.

Sen ska man förståss inte glömma att takbjälklaget ändå kan paja. Dels så kan vikten av torr/blöt snö överstiga bjälklagets hållfasthet direkt. Men bjälklaget kan också utmattas om det utsätts för tyngd under lång tid. Oavsett vilket så har det inte att göra med om snön är torr eller blöt utan det handlar alltid om snöns vikt och den tid den legat på taket.

Inga kommentarer: